Trekriemen

In dit hoofdstuk informeren wij u over onze trekriemen. Houdt u er rekening mee dat het aandrijfsysteem (Hoofdstuk aandrijfwielen) afhankelijk is van het riemtype.


De trekriemen bestaan uit rubber met daartussen weefselinlagen.


De nokken op de trekriemen kunnen worden aangebracht door middel van vulkanisatie in matrijzen of door mechanisch snijden. Beide mogelijkheden geven een eindproduct met een nauwkeurige steek en garanderen een optimale loop in de aandrijfwielen.

De weefselinlagen bestaan uit verschillende materialen. In de lengterichting bevinden zich polyestervezels en in de dwarsrichting polyamidevezels. De combinatie van deze vezels en de rubberkwaliteit van het rubber aan de boven- en onderzijde van de riemen geven deze de optimale eigenschappen die voor de productie van spijlenbanden gewenst zijn:


  • Lage rek bij belasting
  • Hoge treksterkte en uitscheurweerstand
  • Steeknauwkeurigheid
  • Elasticiteit

De trekriemen hebben in de meeste gevallen 3 weefselinlagen van het type TN 900/3. Dit houdt in dat de treksterke 900 N/mm bedraagt. Dit riemtype wordt standaard ingezet.


Bij hogere belastingen adviseren wij het type TN 1200/3 met een treksterkte van 1200 N/mm of het type TN 1200/4 met 4 weefselinlagen.


Naast de standaard riemen hebben wij een ruim assortiment van dubbelnok riemen. Deze riemen worden ingezet om het gewas tegen beschadiging te beschermen. De spijlpletten worden bij deze riemen tussen de nokken gemonteerd. Een bijkomend voordeel is dat de klinken beter beschermd worden tegen slijtage en dat de spijlenband rustiger over de steun- en retourrollen loopt.


De verbinding kan worden verkregen door een eindloze verbinding, een overlap verbinding of scharniermontage (Hoofdstuk riemverbindingen). Wij adviseren u om een slipkoppeling op de aandrijfas te monteren om de trekriem en de riemverbinding te beschermen tegen eventuele overbelasting. Om aan de wensen van de conserven- en levensmiddelenindustrie te voldoen, hebben wij de Hydro-belt trekriemen ontwikkeld. Bij deze trekriemen zijn de weefselinlagen volledig ingesloten in het rubber waardoor deze geen vochtopname heeft. Het rubber is zo samengesteld, dat het bestand is tegen zuren en chemische toevoegingen aan het waterbad.

Product-Catalogus

Download (PDF, 39 MB)