Spijlen

Voor de productie van klinkspijlen worden beide uiteinden van het uitgangsmateriaal verwarmd, geplet en voorzien van klinkgaten. Hierdoor is het mogelijk de spijlen te monteren op twee riemen. Wanneer één of meer middenriemen moeten worden gebruikt, kunnen op deze posities pletten worden gemaakt of deze plaats kan worden voorzien van een klembeugel (Hoofdstuk middenriemverbindingen).


Bij brede banden met meerdere middenriemen zijn ondersteuningsrollen onder de riemen nodig. Dit heeft een positief effect op de nauwkeurigheid van de steek.


Bij EA Broekema BV en Broekema Beltway is de stokmaat van belang voor het bepalen van de bandbreedte. Met stokmaat wordt bedoeld de hart op hart afstand van de buitenste twee klinkgaten.


De stalen spijlen bestaan uit warm- of koudgewalst verenstaal.


Het koudgewalste staal klasse B of C (Grondstofnr. DIN EN 10270-1 ) en klasse S is een zeer hard en slijtvast verenstaal. Het is voor vele toepassingen inzetbaar.


Het warmgewalste staal 55Si7 (Grondstofnr. 1.0904) en het Borium gelegeerde staal (SB38M12CB) zijn bijzonder goed geschikt voor warmtebehandeling (harden). Door deze verhoogde kwaliteit zijn deze materialen inzetbaar voor zware toepassingen. Daarnaast is het Borium gelegeerde staal in onveredelde toestand goed lasbaar.


Door het verwarmen van de uiteinden van de spijl in het productieproces kan de treksterkte worden verminderd. Bij de warmtebehandelde spijlen is de hardheid over de gehele spijl hetzelfde.


De overgang van het ronde deel naar het platte deel geeft de spijl een convexiteit. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk.


Spijlen zijn normaal in een rechte uitvoering. Het is echter ook mogelijk om de spijlen een doorzetting naar boven of naar beneden te geven, met of zonder tandwielloop.


Glasvezelspijlen worden voor lichte toepassingen ingezet.

RVS-spijlen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet op spijlenbanden voor wasserijen, in spoelinstallaties en voor industriële toepassingen. Berubberde spijlen zijn ontwikkeld voor de montage van meenemers op bunkerafvoerbanden. De berubbering zorgt voor demping en een vermindering van de slijtage van de meenemer.


De Twinspijlen zijn verkrijgbaar in verenstaal, RVS of glasvezel (detail kunt u in de tabel over Twinspijlen vinden). Het buismateriaal is alleen leverbaar in staal of RVS. Om mazenbanden te produceren worden pennen zodanig aan de spijlen gelast zodat er o.a. vierkante mazen ontstaan. Op deze wijze kunnen lange producten zoals wortelen en witlof worden gerooid. Deze spijlen zijn gemaakt van Borium gelegeerd staal en krijgen een warmtebehandeling (harden)

Product-Catalogus

Download (PDF, 39 MB)