Meenemers

De meenemers kunnen wij in vijf typen onderscheiden:


 • RFL-meenemer
 • MRF-meenemer
 • Snap-On-meenemer
 • Element-meenemer
 • Stalen-meenemer

RFL-meenemer:

De RFL-meenemer is een geëxtrudeerd rubberprofiel. Elke RFL-meenemer heeft een codering met type en omschrijving (vb. RFL 50 LF). Hierbij is het getal de hoogte van de meenemer gemeten vanaf de bovenkant van de spijl. De codering LF betekent dat het profiel is voorzien van een lip aan de bovenzijde. Deze lip geeft een dempende werking en beschermt daardoor het product tegen de val op de elevatorband.


De meenemerprofielen worden op lengte afgesneden en kunnen op verzoek worden uitgevoerd met zijvleugels. Wanneer de meenemer wordt ingezet op een band met tandwielloop, zal de meenemer tegen zijdelings verschuiven worden geborgd. Standaard wordt dit gedaan door middel van een uitsparing in de meenemervoet en het plaatsen van een staaldraadklem in deze uitsparing.


MRF-meenemer:

De MRF-meenemer bestaat uit rubber dat op een spijl van 8 of 10 mm diameter wordt gevulkaniseerd. De meenemer is in twee hoogtes leverbaar.


 • MRF 60 met een hoogte van 60 mm, gemeten vanaf de bovenkant van de spijl.
 • MRF 80 met een hoogte van 80 mm, gemeten vanaf de bovenkant van de spijl.

De MRF-meenemers worden standaard met vleugels geproduceerd. Op verzoek kunnen deze vleugels naar de gewenste meenemerbreedte worden teruggesneden. De boven- en onderlengte van de meenemers staan in verhouding met elkaar. De minimale en maximale leverbare lengtes zijn weergegeven in de tabel over MRF-meenemers.


Wanneer de MRF-meenemer op een driepletband moet worden ingezet, is hiervoor op de plaats van de middenriem een uitsparing aangebracht. Er is hierbij rekening gehouden met de tandwielloop.


Snap-On meenemer:

De Snap-On meenemer bestaat uit een kunststof voet, waarbij minimaal twee voeten op de spijlen worden gemonteerd (door kliksluiting ook weer los te halen). Het rubber meenemerprofiel wordt daarna door de uitsparing in de voeten geschoven. Dit systeem is ontwikkeld voor banden die reeds geklonken zijn en waar naderhand meenemers gemonteerd moeten worden. Daarnaast is het mogelijk zelf de meenemerafstand te bepalen en eventueel naderhand te veranderen. De Snap-On meenemers worden los meegeleverd bij de spijlenband. Meenemervoeten en meenemerprofiel kunnen los besteld worden.


Kunststof-meenemers:

De kunststof-meenemers worden in een matrijs door middel van spuitgieten geproduceerd. Vanwege deze productiemethode heeft elke meenemer een vaste maat, met uitzondering van de kunststof-meenemer 645 (met 9 vingers) met een lengte van 645 mm. Deze kan op de gewenst lengte worden ingekort.


De kunststof-meenemers zijn ontwikkeld om de stalen meenemers voor bunker- en elevatorbanden in de suikerbieten-rooimachines te vervangen. Naast het lage gewicht heeft het kunststof het voordeel dat het hoge druk- en buigbelastingen en klappen kan weerstaan.


De kunststof-meenemer 460 (met 7 vingers) bestaat uit een harde en taaie kunststof en wordt vaak ingezet op bunkerbanden van suikerbieten-rooimachines. Deze meenemer heeft een standaard lengte van 460 mm. Afhankelijk van het aantal meenemers, het aantal trekriemen en de trekriembreedte, zouden als voorbeeld de volgende bandbreedtes kunnen worden verkregen:


Trekriemen Bandbreedte Aantal 460 (7 vingers) meenemers
2 x 60 mm 580 mm1
2 x 75 mm 610 mm1
3 x 60 mm 1.100 mm2
3 x 75 mm 1.145 mm2

Een grotere variatie in de bandbreedte kan worden verkregen door het inzetten van Kunstof-Element-meenemers. Deze meenemers worden met behulp van twee klinkspijlen zij aan zij gemonteerd. Er zijn twee typen Element-meenemers verkrijgbaar. De Element-meenemer 155 (met 2 vingers) met een vingerafstand van 85 mm en de Element-meenemer 65 (met 1 vinger) waar bij standaard montage de vingerafstand 65 mm is. Door eventueel afstandhouders te plaatsen zijn ook andere vingerafstanden mogelijk.


De Element-meenemers worden vaak ingezet op de ringelevatoren van suikerbieten-rooimachines.


Stalen-meenemers:

Onder deze categorie vallen alle uitvoeringen in staal, van strip gelast op een klinkspijl tot aan meenemer-constructies zoals gebruikt die worden in suikerbieten-rooimachines. Het BR-type meenemer heeft als basisprincipe een stalen buis die met een overmaat op twee halve spijlen wordt gemonteerd. Op deze buis wordt dan de uiteindelijke meenemeruitvoering gemonteerd. De twee halve spijlen worden bijna altijd in een geharde uitvoering geleverd. De metalen lussen en/of pennen kunnen in elke gewenste uitvoering op de buis gemonteerd worden.


Het BR-type meenemer is in twee basisuitvoeringen leverbaar:


 • BR’75 - een buis uit één stuk met in het midden een spanstift om zijdelings verschuiven
  tegen te gaan.
 • BR’77 - een gedeelde buis met in het midden een bout/moer constructie om de beide delen te verbinden en het zijdelings verschuiven tegen te gaan.

De twee halve spijlen en de steunspijlen kunnen berubberd worden om de speling ten opzichte van de buis te verminderen, de buis te dempen en slijtage tussen de metalen onderdelen te verkleinen.

Product-Catalogus

Download (PDF, 39 MB)